Αυτά τα promotion πρέπει να εφαρμόσεις κατά τη διάρκεια του Covid-19

Ας ξεκινήσουμε με ένα μαρκετίστικο στανταράκι που όλοι συμφωνούμε: Οι εμπειρίες συνεχίζουν να επηρεάζουν τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά (αμήν και πότε!) το πέρας του Covid-19.

Το βιωματικό μάρκετινγκ (experiential marketing) χρίστηκε ως το μέλλον σχεδόν κάθε κλάδου εδώ και αρκετά χρόνια από διάφορους μαρκετίστες. Κι ενώ εξακολουθεί να είναι αλήθεια ότι οι Generation Z και οι Millennials λαχταρούν τις εμπειρίες τους ως μέρος της καταναλωτικής τους διαδικασίας, η πανδημία του coronavirus άλλαξε δραματικά τη δομή αυτής της εμπειρίας κυρίως στο πότε, πού και με ποιο τρόπο οι οργανισμοί μπορούν να προσεγγίσουν το σωστό κοινό.

Το πιο δύσκολο ερώτημα που καλούνται οι μαρκετίστες που ασχολούνται με τα promotions να απαντήσουν είναι: Με ποιο τρόπο μπορώ να προσεγγίσω το κοινό αυτή την κρίσιμη και περίεργη περίοδο που διανύουμε.

Η απάντηση δεν είναι απλή……αλλά ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για τις εταιρείες που ασχολούνται με το B2C, ο πιο σημαντικός τους ενδιαφερόμενος τώρα είναι ένας άνθρωπος που αναζητά την άνεση, τη λιγότερη ταλαιπωρία, την σύνδεση και ξαφνικά βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νέα εμπειρία πελάτη. Στη φάση αυτή που διανύουμε η πρώτη ερώτηση που πρέπει να αποφύγουμε να θέσουμε ως επαγγελματικό στόχο είναι: “Πώς μπορώ να αποκτήσω μερίδιο αγοράς;”. Αντί αυτής, η πιο ουσιαστική προσέγγιση που πρέπει να εφαρμόσω για να μπορέσω να δώσω την εμπειρία στον καταναλωτή και την σύνδεση του με το προϊόν μου είναι: “Πώς μπορώ να υποστηρίξω τους πελάτες μου αυτή τη στιγμή με ουσιαστικό, ανθρώπινο και σχετικό τρόπο;”Δυστυχώς, μέσα από την κρίση, η σύνδεση μεγάλης μερίδας καταναλωτών με το προϊόν έχει χαθεί. Μέσα από τις νέες διαδικασίες ψωνίσματος έχει χαθεί η επαφή με το ανθρώπινο στοιχείο της εμπειρίας των πελατών.

Ως αποτέλεσμα, αυτό που ενδιαφέρονται περισσότερο οι πελάτες αυτή τη στιγμή είναι πολύ διαφορετικό από ότι ήταν πριν την πανδημία. Οι επωνυμίες με την καλύτερη τιμή, η πιο ελκυστική συσκευασία, το πιο ωραίο προϊόν ή την πιο αξιομνημόνευτη καμπάνια μάρκετινγκ ενδέχεται να μην έχουν πλεονέκτημα σε σύγκριση με εκείνες που παρουσιάζουν συναισθηματική σύνδεση με τον πελάτη και επικοινωνούν με φροντίδα, ειλικρίνεια και ευσυνειδησία κι ως εκ τούτου χτίζουν εμπιστοσύνη.


Σε περιόδους κρίσης, οι άνθρωποι εκτιμούν την κατανόηση και είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στον τρόπο προσέγγισης και στα πραγματικά κίνητρα που προωθούνται μέσω μιας ενέργειας.

  • Προσπαθείτε να τους βοηθήσετε ή να τους πουλήσετε κάτι;
  • Η προσέγγισή σας είναι αυθεντική ή προσπαθεί να τους ξεγελάσει;

Λάβετε υπόψη ότι ο αντίκτυπος των ενεργειών που κάνετε σήμερα πιθανότατα θα ξεπεράσει την πανδημία και θα καθορίσει την πίστη που έχουν οι άνθρωποι στην επωνυμία σας και στα προϊόντα σας. Έτσι, τα μηνύματα που βγάζετε στην αγορά πρέπει να στηρίζονται στην πραγματική εμπειρία και τις ανάγκες των πελατών σας. Κι αυτά τα μηνύματα πρέπει να ταιριάζουν με την αξιόπιστη ικανότητά σας να τα παραδώσετε. Εάν μπορείτε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των πελατών με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργήσετε μια σύνδεση σήμερα και στο μέλλον.

Πως μπορούμε πρακτικά να εφαρμόσουμε αυτή την στρατηγική:

  • Επενδύστε σε προωθητικές ενέργειες που δεν έχουν προτεραιότητα την πώληση αλλά την αλληλεγγύη και την συναισθηματική σύνδεση.
  • Η βιωματική επικοινωνία υπερτερεί της απρόσωπης λεκτικής. Εμπλουτίστε την εμπειρία του πελάτη με τρόπους που θα θυμάται και μετά την πανδημία. Οι άνθρωποι μπορεί να μη θυμούνται τι έκανες ή τι τους είπες, αλλά πάντα θα θυμούνται πώς τους έκανες να αισθανθούν.
  • Η δημιουργική προσέγγιση κάνει τη διαφορά.
  • Οι πρώτοι που θα ακολουθήσουν αυτή την προσέγγιση θα λάβουν και τη μεγαλύτερη αναγνώριση από τους καταναλωτές.

Όλοι γινόμαστε πιο ανθρώπινοι όταν έχουμε περάσει από τον πόνο και όλοι γινόμαστε πιο βαθιά συνδεδεμένοι όταν έχουμε υποφέρει μαζί. Η πραγματικότητα για το Covid 19 είναι αυτή. Αυτές οι συναισθηματικές πραγματικότητες ισχύουν επίσης όταν πρόκειται για σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών. Εάν υποφέρουμε μαζί κι όμως υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον, αυτοί οι δεσμοί θα ενισχυθούν μόνο μακροπρόθεσμα. Μπορούν ακόμη και να δημιουργήσουν μια νέα βάση για το πώς οι μάρκες και οι καταναλωτές μπορούν να συνδεθούν στο μέλλον.

Τελικά, το COVID-19 μας έχει διδάξει πολλά για την αληθινή φύση της αλληλεπίδρασης και της συνεργασίας. Μας έχει οδηγήσει σε μια βαθύτερη εκτίμηση της προτεραιότητας που θέτουν οι άνθρωποι στην ζωή τους, ότι οι εταιρείες, τα προϊόντα, οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές είναι σε θέση να προσαρμόζονται με θετικό τρόπο σε μια αλλαγή που επιβάλλεται σε όλους μας και να αναδύουμε μαζί, σε ένα καλύτερο μέρος.


Η Cyprus Promo Team έχει ετοιμάσει ένα πλάνο στρατηγικής για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι μάρκες και τα προϊόντα να επενδύσουν σε προωθητικές ενέργειες που θα έχουν αντίκτυπο και κατά τη διάρκεια της παρούσας κατάστασης που βιώνουμε.


Παραμένουμε στις επάλξεις. Το ίδιο θέλουμε κι όλοι μας οι συνεργάτες. 

 

 

 

Author:
Myria Panayiotou
General Manager CPT

 

Share on

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart