Γιατί είναι ο καιρός να ασχοληθείς με το Βιωματικό Μάρκετινγκ (experiential marketing)

Οι πρωτοφανείς στιγμές που βιώνουμε τόσο στην Κύπρο όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο το τελευταίο διάστημα έχουν προκαλέσει άμεσο αντίκτυπο σε πολλούς τομείς στη κοινωνία γενικότερα.

Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο μάς άρθρο, το Βιωματικό Μάρκετινγκ (experiential marketing) χρίστηκε ως το μέλλον σχεδόν κάθε κλάδου εδώ και αρκετά χρόνια από διάφορους μαρκετίστες και σίγουρα εάν χρησιμοποιηθεί ορθά μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για επανεκκίνηση.

Γιατί είναι ο πιο κατάλληλος καιρός να ασχοληθείς με το Βιωματικό Μάρκετινγκ? Και τι είναι το βιωματικό μάρκετινγκ?
Βάση της βιβλιογραφίας, το Βιωματικό – Συναισθηματικό Μάρκετινγκ μελετά πώς να διεγείρει τα συναισθήματα στους ανθρώπους για να τους ωθήσει να αγοράσουν ένα συγκεκριμένο προϊόν ή μια υπηρεσία. Ενώ, η βιβλιογραφία της ψυχολογίας αναγνωρίζει ότι οι συναισθηματικές συνθήκες επηρεάζουν κάθε στάδιο της λήψης αποφάσεων στις διαδικασίες αγοράς. Τα συναισθήματα παίζουν βασικό ρόλο σε κάθε είδους κοινωνικής ή επιχειρηματικής απόφασης.
Σε μια νέα πραγματικότητα και σε μια ασυνήθιστη αγορά, οι επιθυμίες του καταναλωτή είναι πιο σημαντικές από τις ανάγκες, οπότε τα συναισθήματα που δημιουργούνται είναι υψίστης σημασίας. Εκτός από την ποιότητα και την τιμή, ο καταναλωτής θέλει εμπιστοσύνη, αγάπη, όνειρα.

Η χρήση του Βιωματικού – Συναισθηματικού Μάρκετινγκ στο σχεδιασμό στρατηγικής αποτελεί το πιο χρήσιμο βοήθημα από κάθε άλλη φορά, αφού διασφαλίζει μια βαθιά και προσωπική σχέση με τους καταναλωτές αλλά θέτει και τα θεμέλια για τη διατήρηση της ανταγωνιστικής θέσης στη νέα αγορά. Δεν έχει ως στόχο την πώληση του προϊόντος τη δεδομένη στιγμή, αλλά η εστίαση γίνεται στη σχέση που ο καταναλωτής δημιουργεί με το brand και με τα συναισθήματα που επικοινωνεί το προϊόν. Τη δεδομένη στιγμή ο καταναλωτής αναζητά εμπειρίες παρά προϊόντα.

Εν κατακλείδι, όλες οι νέες στρατηγικές μάρκετινγκ οφείλουν να εστιάσουν την προσοχή τους και να δημιουργήσουν τους τρόπους εκείνους που θα δημιουργήσουν συναισθηματικούς δεσμούς με τους καταναλωτές του κάθε brand, δημιουργώντας έτσι μια βαθιά σχέση και εμπειρία.

Το Βιωματικό Μάρκετινγκ αντιπροσωπεύει μια νέα πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, η οποία βασίζεται τόσο στη συναισθηματική εμπλοκή όσο και στη δημιουργία εμπειριών.

Έτσι, ως CYPRUS PROMO TEAM είμαστε σε θέση να παρέχουμε τους τρόπους εκείνους μέσω συγκεκριμένων προωθητικών ενεργειών οι οποίες θα μπορέσουν να πετύχουν στο έπακρο τον πιο πάνω στόχο.

Βιβλιογραφία
Παπαδοπούλης Γ. (2017), Το Συναισθηματικό Μάρκετινγκ (Emotional Marketing), This is Marketing

 

 

 

Author:
Myria Panayiotou
General Manager CPT

Share on

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart